|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tramp
|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 8:01 am Temat postu: kradzież sztuki |
|
|
http://www.infomuzyka.pl/Muzyka/1,83570,7060952,Wykradzione_plyty___czas_na_debate_.html
dużo się nad tym zastanawiałem jakiś czas temu, przede wszystkim po tym jak musiałem zapłacić karę za korzystanie z nielegalnie ściągniętego softu (na szczęście zaproponowali polubowne załatwienie sprawy, ale i tak trochę wybuliłem). byłem zły, że zabuliłem, ale przyznałem im rację i poczułem się jak zwykły złodziej, bo tak to się powinno nazywać, choć internet i masowe ściąganie wszystkiego powoduje totalną relatywizację. ilu grafików ma legalnego photoshopa? mały procent
myślę, że Kazik ma prawo być wściekły.
ale nie wiem czy to wszystko jest do zatrzymania, na tą chwilę wydaje się to niemożliwe.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Fri
|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 11:11 am Temat postu: |
|
|
kto? jak? kiedy? gdzie cie złapali? że co?
_________________ "Nie podoba się, to nie słuchaj, a kłamać nie przeszkadzaj..."
Kirył Jeskow
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
czarownica

|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 11:39 am Temat postu: |
|
|
hmmm.. pewnie sam się przyznał
_________________ powoli nazywam wojny. po kolei. po imieniu.
po cichu.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
tramp
|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 2:48 pm Temat postu: |
|
|
oszczędzę wam szczegółów to był program, którego działanie polega na "chodzeniu" po internecie, bardzo przydatny w mojej pracy (używam go zresztą teraz, bo przyznali mi licencję), i mnie namierzyli po serwerze, nie miałem pojęcia, że to jest możliwe.
są muzycy, którzy mają inne podejście, np Radiohead
http://www.wykop.pl/ramka/165616/radiohead-przeciwko-riaa
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
czarownica

|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 4:20 pm Temat postu: |
|
|
nie łaź po internecie
_________________ powoli nazywam wojny. po kolei. po imieniu.
po cichu.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
tramp
|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 6:00 pm Temat postu: |
|
|
no właśnie chodzi o to, że ten program chodzi, a nie ja
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rafał_Leniar
|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 6:08 pm Temat postu: |
|
|
To niech wytwórnie zmienią się w witryny internetowe, na których legalnie będzie można pobrać pliki z muzyką za kilka złotych. Najlepiej wysyłając SMSa. Jest profit dla wytwórni (właścicieli witryny), profit dla artysty i dla sieci komórkowej. Pozostaje tylko problem kopiowania ściągniętych tak plików. Ale na to chyba nie ma rady, bo już w czasach kaset muzyka była kopiowana.
Zawsze można wymyślić jakieś "kraki" xD
Plusem takiego rozpowszechniania muzyki jest to, że nie musisz mieć legalnie całej płyty, skoro podoba Ci się z niej kilka utworów oraz brak konieczności łażenia po sklepach za produktem, którego akurat może nie być na półce.
Innym sposobem, który podłapali już producenci gier komputerowych jest dodawanie unikalnych gadżetów do produktu. Same teksty nie wystarczą. Wystarczą może one + jakieś ekskluzywne zdjęcia danego wykonawcy tudzież cokolwiek przydatnego/posiadającego wartość artystyczną.
Może te moje pomysły niezbyt dobre, ale mam wrażenie, że krążki to już po prostu przeżytek.
_________________ Chciałbym żyć tak, żeby na końcu zobaczyć swoją twarz. Nawet błazeńską, ale twarz, a nie tyłek.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
tramp
|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 6:27 pm Temat postu: |
|
|
po prostu krążki są za drogie. gdyby były tańsze, to miłośnicy dobrego dźwięku woleliby jakość cd niż mp3.
filozofia peer to peer osadza się na tej starej kasetowej wymianie, ale antypiraci zwalczają co się da.
właśnie ściągnąłem film. z Redfordem.
okradłem Redforda.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|