|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tramp
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 8:59 am Temat postu: Philip Glass |
|
|
przedstawiciel minimalizmu
jego muzyka dotarła do mnie bardziej razem z filmami takimi jak Trylogia Qatsi i Truman Show. mam teraz na tapecie "Anthem" (jest w Trumanie i Powaqqatsi) i mogę to puścić na wiele godzin podczas pracy zupełnie się tym nie nudząc.
Glass komponuje muzykę składającą się z prostych i powtarzanych sekwencji. na pierwszy rzut ucha może się ona wydawać banalna. często jest to jeden temat powtarzany w różnych konfiguracjach.
Glassowi chodzi o emocje. jego muzyka ma wywoływać pewien stan. słuchający nie skupia się na percepcji kompozycji, na jej skomplikowaniu i wielości dźwięków. muzyka Glassa wchodzi poza świadomością, może o niej "zapomnieć", ale emocje są pobudzone.
z tego co wiem, sam Glass powiedział, że w minimalizmie zrobiono już wszystko, nic nowego nie powstanie. ostatnio skomponował muzykę do przedstawienia teatralnego "Zagłada domu Usherów", które wystawione ma być w Polsce.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
n_agu_rze_roze

|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 10:38 am Temat postu: |
|
|
Koyaanisqatsi - life out of balance...
dzięki Komuś miałam okazę poznać ;)
dobre, ale mnie bardziej fascynuje piękna muzyka do Godzin ...
Lubie jak jej suchamy wieczorem... jest taka emocjonalna...
więcej grzechów nie pamiętam ;)
_________________ dziurawe, ale pomogą zawsze
a wszystkiemu winne
ślimaki błędów dziecinnych
zwinięte niedojrzałością w pałąk wyrzutu
| Powrót do góry |
|
 |
|
|